Petua Pemanduan Berhemah Dari Aku ...


kalau ler kereta aku mcm ni ... i likeeeee hehe

Petua ni tambahan versi aku hehe, semua terlintas dalam kepala otak aku semasa aku memandu sorang diri selama hampir 6 jam di lebuhraya PLUS semalam. Ada yang terpikir bila nampak kemalangan dan ada yang masa tunggu trafik light bertukar hijau di pagi-pagi buta selepas keluar dari highway.

1.       Sebelum memulakan pemanduan ingatlah kenderaan anda takde otak dan tak boleh berfikir sendiri.

2.       Jgn sesekali cuba membuat ekperimen antara kenderaan anda dengan guard rail sepanjang lebuhraya.

3.   Jgn juga cuba menguji ketahanan kereta anda dengan mana2 bontot kenderaan lain yang tayarnya 4 biji atau lebih.

4.       Pastikan tempat tidur adalah di katil atau setelah berhenti kereta bukan semasa mamandu sebab ditekankan sekali lagi, kenderaan anda tak boleh berfikir sendiri.

5.       Lupakan cita2 untuk menjadi pilot kapal terbang ketika memandu, kerana kereta anda bukan kapalterbang, sebab kereta anda confirm tak leh terbang, cuma boleh bergolek2 manja beberapa kali dan selalunya mendarat dalam longkang bukan kat airport.

6.       Elakkan menonton apa2 citer atau filem aksi Drift kerana ia boleh mempengaruhi minda separa sedar anda utk mencuba aksi tersebut di lebuhraya.

7.       Aksi racing atau drift di lebuhraya tidak menjanjikan ciuman manja awek litar yg cun melecun tp sekadar menjanjikan ciuman rakus guard rail highway.

8.       Jangan sesekali tengok citer hantu yang berkaitan lebuhraya sebelum memulakan perjalanan ... citer hantu terbaru berkaitan lebuhraya yg akan ditayangkan .. KARAK : Laluan Puaka ... hehehe (iklan jap hehe)

9.   Kalau ada trafik light yang mempunyai kiraan masa (countdown), fahamkan diri anda yang nombor kiraan countdown itu bukan kiraan untuk permulaan sebarang aktiviti perlumbaan samada yang haram atau yang halal.

10. Kalau ada road block polis tu jgn gelabah, kalau disuruh berhenti jgn takut, buat jer muka innocent sebab tak semua yang disuruh berhenti tu akan disaman, kadang polis tu boring and suruh berhenti sebab nak ajak sembang2 jap hehe (nasib baik tak kena saman aku semalam hehe)

11. Ingatlah yang penjaga tol juga manusia, kalau dia tertidur pagi2 buta tu jgnlah disergahnya dia, tp tolonglah kejutkan dia bebaik hehehe

Sekian 11 petua peribadi aku .... walaupun ia sekadar peringatan kepada diri  aku sendiri sahaja asalnya tp moga2 sesiapa yang sudi menjenguk blog aku ni sama mengambil iktibar dan beringat. 

Apa yang penting sama-sama kita patuhi peraturan jalanraya, dan petua yang baik utk perjalanan jauh seperti berhenti rehat seketika dan mulakan perjalanan dengan doa serta ingatlah yang tersayang ... semoga kalian semua selamat dalam perjalanan ke mana sahaja destinasi kalian. Wassalam

0 Response to Petua Pemanduan Berhemah Dari Aku ...

Related Posts with Thumbnails